Τα πτωματοφάγα πτηνά έχουν μεγάλη όραση και όσφρηση. Εκμεταλλεύονται τα ρεύματα του αέρα ξοδεύοντας με τον τρόπο αυτό λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της πτήσης (δηλ. ανεμοπορούν). Το κέντρο του ματιού τους λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός και τα βοηθάει στον εντοπισμό του...πτώματος.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 4 πτωματοφάγα:
- Μαυρόγυπας (Aegypius monachus)
- Όρνιο (Gyps fulvus)
- Ασπροπάρης (Neophron percnopterus)
- Γυπαετός (Gypaetus barbatus)
Την παραπάνω σειρά ακολουθούν και όταν τρέφονται: Ο μαυρόγυπας σχίζει εξωτερικά τις σάρκες του πτώματος και τρώει το μυικό ιστό.
Το όρνιο τρώει τα εντόσθια για αυτό και έχει γυμνό κεφάλι και λαιμό ώστε να απολυμαίνεται γρήγορα από τα υπολείματα αίματος και σάρκας.
Ο ασπροπάρης τρέφεται με υπολείματα σαρκών ανάμεσα στα κόκκαλα.
Τέλος, ο γυπαετός τρώει τα...οστά. Πρέπει να είναι το μοναδικό πτηνό στον κόσμο που τρέφεται με κόκκαλα και το μεδούλι τους. Ακούγεται περίεργο, αλλά τουλάχιστον δεν έχει πρόβλημα ανταγωνισμού με άλλα είδη! Άλλωστε έχει και γερό στομάχι με ισχυρά καυστικά υγρά που τον βοηθούν στη διαδικασία της πέψης!
Μαυρόγυπας (L 100-110 και WS 250-295 εκ.)
Όρνιο (L 95-105 και WS 240-280 εκ.)
Ασπροπάρης (L 60-70 και WS 155-180 εκ.)
Γυπαετός (L 100-115 και WS 266-282εκ.). Στη φωτό διακρίνεται και το...μουσάκι του από το οποίο έχει πάρει και το όνομά του barbatus (από το λατινικό barba, ο μπαρμπέρης που λέμε!)
σημείωση: το μέγεθος κάθε πτηνού συμβολίζεται με L (lenght) και μετριέται από την άκρη του ράμφους μέχρι το τέλος της ουράς. Το άνοιγμα των φτερών συμβολίζεται με WS (wing span). Τόσο το μέγεθος όσο και το άνοιγμα των φτερών μετριούνται σε εκατοστά.
Ο Δικέφαλος Αετός τι τρώει?:Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ,τι έτρωγε πάντα: τη σκόνη των...σκουληκιών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή